جایگزین جابریان در فولاد خوزستان کیست؟ / ابعاد جدید واگذاری فولاد خوزستان |
شوشان: در جلسه روز گذشته هیات واگذاری، سهام 5 شرکت دولتی به تصویب رسید و پس از گذشت2 سال از ابطال معامله جنجالی و پر حاشیه فولاد خوزستان و مطرح شدن بحثهایی مبنی بر واگذاری این شرکت به گروه آریا، مجددا با واگذاری بلوک50،5 درصدی آن موافقت شد.
به گزارش خبرنگار بورس ایسنا، از مهمترین تصمیمات جلسه روز گذشته هیات واگذاری که در جریان آن با قیمت پایه و شرایط واگذاری 5 شرکت دولتی موافقت شد، تصویب قیمت پایه و شرایط واگذاری بلوک 50،5 درصدی سهام شرکت فولاد خوزستان از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران از طریق بورس به صورت نقد و اقساط بود. با تصویب واگذاری این سهم در هیات واگذاری، آگهی عرضه آن در روزهای آینده در روزنامه ها منتشر می شود تا زمینه واگذاری این شرکت مهم تا پایان سال فراهم شود.
به این ترتیب بعد از معامله جنجالی و پرچالش بلوک 30.5درصدی فولاد خوزستان در تیر 87 و انصراف خریدار بخش خصوصی در فروردین سال 88 و سرانجام ابطال این معامله در آذر 88، هیات واگذاری روز گذشته در دومین سالروز ابطال این معامله، مجددا با عرضه بلوکی سهام فولاد خوزستان،این بار در بلوک 50،5 درصدی به ارزش حدود 1.4 هزار میلیارد تومان موافقت کرد.
بزرگترین معامله تاریخ بورس تهران در هفتم تیر ماه 87 پس از 9 روز رقابت نفسگیر بین شرکتهای بزرگ صورت گرفت که در نهایت محمد جابریان با وارد کردن قیمت 20403ریالی ، بلوک 1364میلیارد تومانی را خریداری کرد.طبق شرایط این معامله جابریان باید تا مدت پنج سال هر شش ماه یکبار، 142میلیارد تومان بابت اقساط بلوک خریداری شده پرداخت میکرد ولی بزرگترین خصوصی سازی تاریخ به دلایل متعدد نافرجام ماند.
راه ندادن جابریان در ترکیب هیات مدیره فولاد خوزستان، عدم پرداخت سود سالیانه و طولانی شدن فرایند این معامله باعث انصراف جابریان از خرید این سهم مدیریتی شد که در نهایت عدم پرداخت کامل وجه نقد معامله و اعلام خلاف آن توسط سازمان خصوصیسازی به بورس، باعث ابطال بلوک 30.5 درصد فولاد خوزستان توسط دادگاه شد و جابریان برنده جنجالی ترین خصوصی سازی تاریخ با مسدود شدن حساب سازمان خصوصی سازی موفق شد وجه واریزی خود را پس بگیرد و از این داستان کناره گیری کند.
ابعاد جدید واگذاری فولاد خوزستان
اما ماجرای واگذاری سهام فولاد خوزستان به جابریان و اعلام انصراف وی و در نهایت ابطال این معامله به همین جا ختم نشد و با افشا شدن واگذاری 50.5 درصد سهام شرکت فولاد خوزستان به یک شرکت منتسب به گروه "امیر منصور آریا" در ماههای گذشته، ابعاد تازهای از این پرونده جنجالی روشن شد.
بعد از ابطال معامله، دولت برای واگذاری سهام پرچالش فولاد خوزستان با چند پیشنهاد روبهرو بود اما به گفته رییس سازمان خصوصیسازی به هیج یک از آنها پاسخ داده نشد و بلوک30.5 واگذارشده و پس گرفته شده، به اضافه 20 درصد سهم دولت همچنان در اختیار دولت باقی ماند.
اما یکی از مهمترین بحثها درباره واگذاری این سهام از زمان ابطال معامله یعنی آذر 88 تاکنون، موضوع واگذاری سهام شرکت به برندگان متقاضی اجرای پروژههای ریلی و آزادراهی استان خوزستان بود که در روزهای کشف سوء استفاده مالی به یکی از حاشیههای اصلی ماجرای اختلاس 2800 میلیارد تومانی یک گروه در خوزستان تبدیل شد.
داستان از آنجا آغاز شد که در روزهای اوج اخبار مربوط به سوء استفاده مالی از منابع بانک صادرات، توصیهنامه ی یکی از مسئولان به وزیران اقتصاد و راه و ترابری برای واگذاری 50.5 درصد سهام شرکت فولاد خوزستان به یک شرکت که منتسب به گروه "امیر منصور آریا" است منتشر شد و این شائبه به وجود آمد که در ماجرای اختلاس 2800 میلیارد تومانی موضوع واگذاری سهام فولاد خوزستان هم دخیل است.
به این ترتیب با افشای تقلب 3 هزار میلیارد تومانی، اعلام شد بعد از واگذاری شرکت های گروه صنعتی ملی فولاد ایران،فولاد اکسین خوزستان و تراورس به گروه امیر منصور آریا ، قرار بود سهام فولاد خوزستان نیز بابت انجام پروژه راه سازی این گروه در استان خوزستان، به این اختلاس گر واگذار شود اما با افشا شدن موضوع،واگذاری سهام این شرکت بورسی منتفی شد.
اما در این بین رییس سازمان خصوصیسازی اعلام کرد که واگذاری سهام فولاد خوزستان به گروه امیر منصور آریا کذب است. نوری تاکید کرد: به طور قاطعانه عرض میکنم در حال حاضر 50.5 درصد از سهام فولاد خوزستان در ید دولت و به نمایندگی از دولت در ید این سازمان است. بنابراین موضوع واگذاری بلوک 30.5 درصدی معامله ابطالی فولاد خوزستان به این گروه از اساس کذب است.
نامههای دولتمردان درباره واگذاری بلوک خوزستان
در همین زمینه به نامههایی دست یافته ایم که دلیل اصلی انتساب واگذاری سهام فولاد خوزستان برای اجرای پروژههای راه را مشخص کرد
بر اساس این نامهها ابتدا استاندار خوزستان در نامهای به وزارت راه و ترابری در اردیبهشت 90 پیرو جلسهای که ظاهرا به منظور واگذاری سهام فولاد خوزستان برای اجرای پروژههای حملونقل ریلی و جادهای استان خوزستان و لرستان برگزار شده، خواستار اخذ مصوبه از هیات وزیران شده است.
در ادامه علی نیکزاد که در آن زمان سرپرست وزارت راه و ترابری بوده است، تصویر نامه استاندار خوزستان را برای کسب تکلیف به ریاست جمهوری ارسال میکند که متعاقب آن از ریاست جمهوری به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی نامه سوم نوشته شده و خواسته شده است که بر اساس ماده واحده قانون بودجه سال 90 اقدام مقتضی صورت بگیرد.
هر چند تا اینجای کار روال به سمت واگذاری سهام فولاد خوزستان برای انجام آن پروژههاست، اما در نهایت وزیر امور اقتصادی و دارایی در 21 تیرماه در نامهای به دفتر هیات دولت تحقق این امر را به بررسیهای بیشتر موکول کرده است. در واقع روند نامهنگاریها این را نشان میدهد که تاکنون واگذاری سهام فولاد خوزستان انجام نشده است، در حالی که بررسیها در این زمینه کاملا هم منتفی نبوده است.
سهام فولاد خوزستان فقط از طریق بورس واگذار میشود
اما با این حال رییس سازمان خصوصیسازی با تشریح روند این نامهنگاریها به ایسنا گفت: در اوایل سال جاری با درخواست استاندار خوزستان و نظر موافق وزیر راه و شهرسازی و ابلاغ دبیر هیأت دولت مقرر شد سهام فولاد خوزستان برای تامین مالی برخی از طرحهای عمرانی وزارتخانه مذکور در استان خوزستان، تخصیص یابد که بنا بر اعلام وزارت راه و شهرسازی از جمله پیمانکاران جدی متقاضی شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی و قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) بودهاند.
وی تاکید کرد: این نوع واگذاری (بابت پیمانکاران) که با توجه به ظرفیتهای تعبیه شده در قانون بودجه کل کشور تحقق مییابد نیز با رعایت کلیه ضوابط و مقررات مربوطه و پس از طی فرآیندهای قانونی از جمله طرح و اتخاذ تصمیم در خصوص آن، توسط هیات واگذاری صورت میگیرد. ضمن اینکه با توجه به بورسی بودن سهام فولاد خوزستان این امر در هر زمانی که اجرایی شود، میباید از طریق فضای رقابتی بورس تحقق یابد.
وی در پاسخ به اینکه قرار بوده بخشی از سهام فولاد خوزستان بابت کارهای پیمانکاری به گروه آریا داده شود، آیا اساساً میتوان به پیمانکاران طرف قرارداد دولت سهام تخصیص داد، گفت: به استناد مفادی از قانون بودجه سال 1389 و همچنین قانون بودجه سال 1390 پیشبینی شده است تا دولت بخشی از نیاز تامین مالی پروژههای عمرانی و مبادلات مالی خود با پیمانکاران طرف قرارداد خود را از طریق واگذاری سهام انجام دهد اما باید توجه داشت که انجام این مهم دارای چند نکته حائز اهمیت است.
رییس سازمان خصوصیسازی با اشاره به مباحث اخیر درباره واگذاری سهام به گروه آریا تصریح کرد: در مورد بخشی از پروژههای راهسازی در شمال کشور که گروه آریا متقاضی انجام آن بوده است با عنایت به اینکه اعلامی از سوی وزارتخانه ذیمدخل (راه و شهرسازی) در این ارتباط صورت نگرفت، اقدامات بعدی بیمعنی بوده است. ضمن اینکه در این روش تسویه حساب با پیمانکاران، بویژه با توجه به اینکه سهام موصوف مربوط به شرکت بورسی فولاد خوزستان است، بلوک مربوطه هر زمان که بخواهد واگذار شود باید الزاماً و صرفاً از طریق بورس فروخته شود و پیمانکار بسته به میزان پیشرفت کار تایید شده توسط کارفرما (دستگاه اجرایی)، از این روش تسویه، منتفع میشود.
به این ترتیب با این اتفاق و کشف تقلب بزرگ در کشور، سهام فولاد خوزستان دوباره به دولت برگشت داده شد و اکنون بعد از دو سال از ابطال این معامله جنجالی، هیات واگذاری با واگذاری 50،5 درصد بلوک فولاد خوزستان از طریق بورس موافقت کرد تا به به بحث ها و شائبه های موجود پایان دهد.
با تصویب واگذاری 50.5 درصد سهام فولاد خوزستان توسط هیات واگذاری و برنامه عرضه مجدد آن از سوی سازمان خصوصی سازی ، روزهای حساسی در انتظار اصل 44 و شرکت فولاد خوزستان است وباید دید آیا این بار نیز بلوک 50،5 درصدی فولاد خوزستان نصیب خریداران واقعی بخش خصوصی می شود یا گروه های دیگری بدون حاشیه و جنجال این بلوک مدیریتی را تحت مالکیت خود در می آورند؟