واکنش مقامات ایرانی به قطع روابط دیپلماتیک عربستان
به دنبال قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران، مقامات ایرانی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند که در زیر میخوانید.
به گزارش مشرق، به دنبال قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران، مقامات ایرانی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند که در زیر میخوانید.
حجتالسلام روحانی در واکنش به اقدام شتابزده ریاض در قطع روابط دیپلماتیک خود با تهران گفت: دولت عربستان برای این که بر جنایتش نسبت به سربریدن یک رهبر دینی در کشور خود سرپوش بگذارد، دست به اقدام عجیبی زده و رابطه سیاسی خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرده است در حالی که بیتردید هیچگاه این گونه اقدامات نمیتواند آن جنایت بزرگ را بپوشاند.
آیتالله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه نیز با محکومیت جنایات متعدد آلسعود در منطقه رفتار حکام این کشور را جنون آمیز دانست و افزود: عربستان صحبت از قطع ارتباط سیاسی با ایران میکند، اما این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران هیچ نیازی به سعودیها و اربابانشان نداشته و قطع این ارتباط به هیچ وجه برای ما مشکلآفرین نخواهد بود.
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت با اشاره به قطع روابط سیاسی عربستان و ایران نیز اظهار داشت: ایران کشور بزرگی است و در مرحلهای هستیم که با استقبال انبوه کشورهای دیگر برای بسط و توسعه روابط مواجهیم، عربستان چه سهمی از توسعه ملی ما را تامین میکند که نگران قطع رابطه آن و برخی کشورهای ریزهخوار آن باشیم؟
سخنگوی دولت افزود: قابل تذکر است که در سی و چند سال انقلاب اسلامی کشورهای بزرگ قطع رابطه را با ایران تجربه کردند و رژیم عربستان نیز از دنبال کردن سیاستهای ناپخته خود متضرر خواهد شد چه برسد به دولت بزرگی مانند جیبوتی!
علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی نیز در این باره یادآور شد: اقدام دولت سعودی در قطع روابط با ایران٬ کار و سیاست اشتباهی است٬ زیرا شاید یک عده دست به کاری بزنند٬ اما این مسئله دلیل مناسبی برای قطع روابط نیست٬ به طوری که در چند سال اخیر در کشورهای اروپایی چندین بار به سفارت ایران حمله کردند٬ اما ما هیج اقدامی برای قطع روابط نکردیم.
محمد نهاوندیان رئیسدفتر رئیسجمهور نیز در ارتباط با قطع رابطه ریاض و تهران و همسویی برخی کشورها با این اقدام اظهار داشت: اینگونه ماجراسازی و ماجراجویی حتماً به ضرر این کشورهاست. وی تصریح کرد: مسلماً اقداماتی از این قبیل بیش از هر کس دیگری به ضرر کشورهایی است که خود را از فرصت ارتباط با ایران محروم میکنند و به هیچ عنوان به هدف خود که تغییر توجه افکار عمومی جهان از جنایات آنهاست نمیرسند.
رئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه ایران مورد توجه و اقبال جهانی است و همه کشورها مایل به گسترش روابط با کشورمان هستند، افزود: متأسفانه برخی از کشورها در منطقه ما از این توسعه ارتباطات و حضور ایران در صحنه جهانی ناراحت بودند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری کشورمان در واکنش به اقدام عربستان در قطع روابط دیپلماتیک با ایران با بیان اینکه این عربستان است که از قطع رابطه با ایران ضرر میکند، خطاب به سران سعودی، خاطرنشان کرد: از کارهای عجولانه و بیمنطق دست بردارید.
محمدجواد ظریف گفت: بعد از واقعه تأسفبار شنبه شب ایران حتماً با تمام افرادی که در این حوزه کوتاهی یا قانونشکنی کردند برخورد جدی میکند. ایران تمام حمایت خود از مقرهای دیپلماتیک، کارمندان و کنسولگری سعودی را انجام داد، اما این باعث تأسف است که سعودی سیاست ایجاد تنش را ادامه داد.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: تنش و آتشافروزی برای کسی عاقبت خوشی نخواهد داشت. سیاست ایران همواره مبتنی بر ایجاد آرامش و همکاری و همراهی با تمامی همسایگانش بوده است. ما برای جهان عرب و نیز عربستان سعودی به عنوان جزء مهمی از جهان اسلام، احترام ویژه قائلیم و میخواهیم ارتباط سازنده خود را که از گذشته داشتهایم ادامه دهیم و همه را به این منظور به همکاری دعوت میکنیم.
جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز تاکید کرد: عربستان سعودی نه تنها منافعش بلکه حیاتش را در ادامه تنش و درگیری میداند.عربستان سعودی سعی میکند مجموعه مشکلات داخلی اش را هم از طریق فرافکنی و صادر کردن آن به خارج از عربستان حل کند.
حسین امیر عبدالهیان معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه کشورمان گفت: عربستان سعودی با اعلام تصمیم به قطع رابطه با تهران نمیتواند بر خطای بزرگ اعدام رجلی دینی سرپوش گذارد.
وی افزود: عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنی ها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد، با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه اسیب رساند.
حمید طالبی معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور نیز اظهار داشت: دوستان عرب! تندنرانید، ایران کشور صبر است وسیاست؛ نظاره گری و آغاز زمان بازی متقابل را خوب بلد است و بازیگری قهار است.
وی تصریحکرد: کشورها میتوانند روابط خود را قطع کنند یا کاهش دهند، ولی دوباره نمیتوانند آن را وصل کنند؛ وقتی پای منافع اقتصادی به میان آید، به خضوع درخواهند آمد.
فعال معروف عربستانی و افشاگر اسرار خاندان آل سعود، در آخرین یادداشتهای توئیتری خود نوشت ایران به طور غیر مستقیم تضمین هایی در زمان پادشاه پیشین عربستان مبنی بر اعدام نشدن شیخ نمر دریافت کرده بود.
رسانه انگلیسی در مطلبی با اشاره به نمایش دومین شهر موشکی زیر زمینی ایران، جمهوری اسلامی را تسلیم ناپذیر نام نهاد.به گزارش مشرق، یک رسانه انگلیسی در مطلبی با اشاره به نمایش دومین شهر موشکی ایران ، جمهوری اسلامی را تسلیم ناپذیر نام نهاد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» ایران در نمایشی از تسلیم نشدن در برابر غرب روز سهشنبه پایگاه جدید موشکی خود در اعماق زمین را همراه با موشک هدایت شونده عماد که قادر به حمل کلاهک هستهای است (ادعای رسانه یاد شده) ، به نمایش گذاشت.
این خبرگزاری انگلیسی نوشت: این دومین شهر موشکی ایران است که این کشور به نمایش گذاشته است . ایران مورد اول را در اکتبر گذشته به نمایش گذاشت.
بر اساس این گزارش، مقامهای ایرانی هدف از ساخت چنین مکانهایی را ایجاد چتر امنیتی برای حفظ موشکها و دیگر داشتههای نظامی در برابر حملات احتمالی دشمنان اعلام کردهاند.کارشناسان میگویند که موشکهای کنونی ایران بسیار کارآمدتر از نمونههای قبلی هستند زیرا ایرانیها موفق به بهبود دقت اصابت آنها شدهاند.
شبکه خبری بلومبرگ گزارش داده مقامات پاکستان با وزیر خارجه عربستان که قرار است به این کشور سفر کند درباره ایران رایزنی خواهند کرد.
رئیس جدید سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی، ادعا کرد که ایران کماکان چالش مهم پیش روی این رژیم است.به گزارش مشرق، «یوسی کوهن»، رئیس جدید موساد، روز چهارشنبه، گفت که تهدید ایران بعد از امضای توافق هستهای با گروه 1+5 بیشتر شده است.
وی گفت: «علیرغم توافق هستهای - و من فکر میکنم، به خاطر آن - این تهدید، به طرز محسوسی افزایش یافته است.»
به گزارش جروزالمپست، او در مراسم معارفهاش برای تصدی این سمت، اضافه کرد: «اسرائیل، در مرکز زلزلهای واقع شده که خاورمیانه را در سالهای گذشته در برگرفته است.»
وی شناسایی این تهدیدها را از وظایف موساد خواند.«کوهن» در بخش دیگری از اظهاراتش، ایران را «مهمترین تهدید» پیش روی رژیم صهیونیستی خواند و گفت: «ایران، در حال ارتقاء توانمندهای نظامیاش است و نفوذش در منطقه را تعمیق میکند.»«یوسی کوهن» مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی جایگزین «تامیر پاردو» شد.
در میان قطع و وصل ارتباطات سیاسی کشورهای ذرهبینی عرب با جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از آل سعود، خبر قطع ارتباط یک کشور کوچک، علامتهای تعجب بسیاری را با لبخند به سوی خود جلب کرد.به گزارش مشرق، پیش از ظهر شنبه ۱۲ دی ماه سال جاری بود که خبری کوتاه، جهان اسلام و جوامع آزادیخواه جهان را تکان داد؛ «شیخ نمر اعدام شد! »؛ روحانی شیعه ۴۷ ساله عربستانی که از حدود چهار سال قبل به دلیل اعتراض به سیاستهای تبعیضآمیز رژیم آل سعود، در زندانهای این رژیم محبوس بود، شنبه هفته جاری با اجرای حکم اعدام توسط دستگاه به اصطلاح قضایی این رژیم، به شهادت رسید.با انتشار خبر شهادت آیتالله شیخ نمر باقرالنمر، موجی از اعتراض و محکومیت جهان اسلام به ویژه ایران اسلامی را فراگرفت؛ در ایران نیز اقشار مختلف مردم با برپایی راهپیمایی و تجمع، این جنایت آل سعود را محکوم کردند و بزرگان عالم اسلام نیز وعده عواقب سنگین این عمل را به آل سعود دادند.در این میان و همزمان با اعلام ضمنی فراخوان برخی تشکلهای دانشجویی برای تجمع اعتراضی مقابل سفارت عربستانسعودی در تهران و در شرایطی که هنوز برنامه دقیق این تشکلها برای تجمع مشخص نشده بود، شنبه شب گروهی از میان تجمعکنندگان مقابل سفارت عربستان سعودی، به این ساختمان حمله و خساراتی به آن وارد کردند. اتفاقی که مشابه آن نیز در تجمع مقابل کنسولگری عربستان در مشهد، رخ داد و منجر به آتشسوزی بخشهایی از آن شد.هرچند این حوادث که البته بروز آنها نیز – با توجه به موقعیت مکانی سفارت عربستان و تدابیر شدید حفاظتی مقابل آن – مشکوک به نظر میرسید، با واکنش مسئولان رسمی دولتی و قضایی کشورمان مواجه شد و حدود ۵۰ نفر از عوامل این اتفاقات دستگیر شدند، اما رژیم عربستان سعودی روز یکشنبه در حرکتی که فرار رو به جلو تلقی میشد، ضمن اعلام قطع ارتباط سیاسی خود با جمهوری اسلامی ایران، به سفیر و دیپلماتهای ایرانی ۴۸ ساعت فرصت داد تا خاک این کشور را ترک کنند.در پی این اقدام، «سودان» و «بحرین» نیز در حرکتی مشابه و تحت فشار سعودیها رابطه سیاسی و دیپلماتیک خود را قطع کردند و امارات متحده عربی نیز روابط خود را به سطح «کاردار» کاهش داد.
جیبوتی هم رفت؟
در میان اقدام عجیب این چند کشور که در فضای عمومی کشورمان با تعابیر طنزآمیزی در شبکههای اجتماعی همراه شد، خبری غیر رسمی نیز اعلام شد که «جیبوتی» هم ارتباط خود را با ایران قطع کرد!. کشوری در شمال شرق آفریقا با ۲۳ هزار کیلومتر مربع مساحت و حدود ۸۲۰ هزار نفر جمعیت که در حوالی تنگه بابالمندب قرار دارد. اعلام این خبر از این جهت با تعجب مخاطبان و افکار عمومی روبرو شد که کشوری با مساحت و جمعیت یکی از شهرهای متوسط ایران با سیاستهای مغرضانه آل سعود همراه شده است؛ عدهای نیز قرار داشتن جیبوتی در کنار بابالمندب را عاملی برای اختلال در روند صادرات نفت ایران به شرق آفریقا و مشکلات بعدی عنوان کردند؛ نکتهای که در شبکههای اجتماعی نیز بازار بحث و گفتگو را داغ کرد.اما واقعیت چه بود و آیا مسائل مربوط به کشوری با این ابعاد، تا این اندازه ارزش بحث و جدل در فضای مجازی داشته است!؟
ماجرا از این قرار بود که وزارت خارجه جیبوتی، دو روز پیش با انتشار بیانیهای، به حمله عدهای به سفارت عربستان در تهران اعتراض و تأکید کرد که «مقامات ایران مسئول این گونه اقدامها هستند و باید جلوی آنها را بگیرند و اقدامات لازم را در جهت حفظ و صیانت اعضای نمایندههای دیپلماتیک انجام دهند».
در این بیانیه همچنین از عربستان به دلیل نقش بارز این کشور در ایجاد ثبات و امنیت در سطح منطقهای و بینالمللی قدردانی شده است! اما هیچ خبری از قطع رابطه یا احضار سفیر ایران نبوده است؛ به ویژه اینکه ایران در این کشور کوچک و نقطهای، اساساً سفیر و سفارتخانه ندارد و سفیر جمهوری اسلامی ایران در «اتیوپی»، به صورت «آکرودیته» مسئولیت ارتباط دیپلماتیک با جیبوتی را هم برعهده دارد.هرچند این روزها روند دیپلماسی منطقهای و بینالمللی دولت یازدهم با انتقادات بسیاری در محافل کارشناسی مواجه است، اما به نظر میرسد اینگونه خبرسازیها بیش از آنکه به واقعیت ماجرا و نقشآفرینی منفی آل سعود در منطقه و فشار بر کشورهای کوچک اشاره داشته باشد، منزلت و عزت سیاسی کشور خودمان را بیش از آنچه هست به چالش میکشد؛ مسئلهای که علت و عوامل آن، جای بررسی موشکافانه دارد.رسانه ها و فعالین فضای مجازی باید مراقب باشند که در دام خبرسازی های جعلی آل سعود قرار نگیرند. خبرسازی هایی از جنس قطع روابط که نمونه هایی علاوه بر آنچه که بالاتر گفته شد را در خصوص، تونس، مصر و اردن هم در روزهای اخیر شاهد بودیم که مطابق واقعیت نبود.
«عادل العوجان» یکی از سرمایهداران قدرتمند عربستان، مالک کارخانه «رانی» است و سود خالص ۲۰ میلیون دلاری در سال را به دست می آورد.
به گزارش مشرق، ارتباط اقتصادی ایران و عربستان، (کشوری که چند وقتی است خصومت مردم ایران با دولت این کشور بیشتر شده است) مسالهای است که هنوز چندان مورد بحث قرار نگرفته است. چند درصد مردم میدانند که بخشی از هزینه خرید روزانه آنها مستقیم به خزانه های عربستان می رود؟و سرمایهداران و شاهزادههای عربستانی حسابهای خود را با پول آنها سنگینتر میکنند؟ برای فهم بیشتر از این ماجرا کافی است تا نگاهی به سیاهه کالاهای عربستانی در ایران و سرمایهداران حاضر در ایران انداخته و گردش مالی سالانه آنها را رصد کنیم. بهطور مثال همین «رانی» که چند سالی است از محبوبیت بالایی در بین مردم برخوردار شده است را اگر خوب نگاه کنیم، میرسیم به «عادل العوجان» یکی از سرمایهداران قدرتمند عربستان که مالک این کارخانه است و سود خالص 20 میلیون دلاری در سال را به دست می آورد.
همانطور که در خبرهای دیگر(اینجا و اینجا و اینجا) اشاره کردیم،صنایع غذایی بهشهر که روغن و کره با برند بهار و لادن و نسترن تولید میکند، سهامداری به نام «سلیمان بن عبدل قادر المهیدب» دارد که یکی از نزدیکان شاهزادههای عربستان است و 80 درصد سهام صنایع غذایی بهشهر را در اختیار دارد. البته کم نیستند شرکتهای ریز و درشتی که در بازار ایران حضور دارند و محصولاتشان به فروش میرسد. از بیسکوییت و سس فلفل و سیر گرفته تا کره مارگارین!البته بایستی به این درآمدها، در آمد های دیگری نظیر : حج و واردات 44 میلیون دلاری نیز اشاره کرد.
در مقابل در سال تجاری 92-93 ایران حدود 100میلیون دلار به عربستان کالا صادر کرده است. اما صرف نظر از حجم واردات عربستان به ایران، شرکتهای عربستانی در چندین شرکت دیگر در داخل ایران سهام دار هستند. شرکت سهامی بهشهر، شرکت تولید کره مارگارین، رانی و… تنها بخشی از این شرکتها هستند. این مساله نشان میدهد که جدا از رقابتهای سیاسی و منطقه ای، روابط تجاری عربستان با ایران همچنان به قوت خود باقی است. از سوی دیگر عربستان سالانه حدود 3هزار (حدود یک میلیارد دلار) از طریق زائران ایرانی عمره و تمتع درآمد دارد. البته این در شرایطی است که از میان کل حجم تجاری ایران و عربستان، حدود 22درصد این حجم را واردات عربستان به ایران و 78درصد حجم تجاری بین دو طرف را صادرات ایران به عربستان تشکیل میدهد. در این میان جز در برخی سالهاٰ اغلب ایران نسبت به عربستان تراز تجاری مثبت داشته است که این نشان از برتری نسبی صادرات ایران به این کشور نسبت به واردات از این کشور است. مهمترین اقلام صادراتی ایران به عربستان شامل: «سیمان، محصولات آهنی، زعفران، پسته، کفپوش ساختمانی، انگور، وانت، تراکتور، چرخ و تایر و…» است. در مقابل مهمترین اقلام وارداتی ایران از عربستان شامل: «بطری، درپوش، اکسید تیتان، پارچه، ورق عایق پلیاتیلن و چند محصول پتروشیمی مشتق از نفت دیگر» است. مساله قابل توجه اینکه تقریبا هیچ شرکتی از ایران در کارخانه جات و تولیدات عربستان سهام ندارد. در مقابل عربستان در برخی از صنایع کشور سهام دارد. این صنایع که بیشتر شامل صنایع خوراکی میشود، شامل روغن های نباتی، کره، نوشیدنی ها، تمبر هندی و… است.
مشکلات بهداشتی برخی از محصولات
البته برخی کارشناسان نسبت به این مساله که برخی از این اقلام دارای مشکلات بهداشتی هستند، هشدار دادهاند. از باب نمونه از سال گذشته ورود سس فلفل و
سس سیر gloria که از کشور عربستانسعودی وارد میشد، ممنوع اعلام شد. کارشناسان رسمی میگفتند که محصولات این شرکت دارای مواد نگهدارنده خطرناک شیمیایی و سرطانزاست. شریفنیوز نوشت؛ آبمیوه «رانی» محصول شرکت «عوجان» عربستان سعودی است. شرکت عربستانی عوجان برای تولید «رانی»، اسانس و ذرات خشک میوه را (که در صنعت آبمیوه به آنها «پالپ» گفته میشود) از کشورهای دیگر وارد کرده واسانس و پالپ را به آب اضافه کرده و آبمیوه تولید میکند.
شرکت رانی
نام اصلی شرکت «رانی»، به عنوان تولیدکننده نوشیدنی «العوجان» است. این شرکت سعودی، بیش از یک قرن سابقه فعالیت دارد و در سال 1905 م. فعالیت خود را در قالب یک شرکت بازرگانی در بحرین آغاز کرد و هماکنون خود را یکی از 100 شرکت برتر عربستان و بزرگترین شرکت دارای مالکیت خصوصی در زمینه نوشیدنیها در منطقه خلیجفارس معرفی میکند. صاحب این شرکت فردی به نام «عادل العوجان» است. این شرکت دارای دو کارخانه در ایران با نام «العوجان ایرانیان» است و محصولات خود را با نام تجاری «رانی» عرضه میکند. با این حال جوانان عربستانی تحقیقات جالبی درباره محصولات «العوجان» انجام دادهاند. محصولات این شرکت در کشورهای عربی با نشان «الفیمتو» عرضه میشود. شرکت سعودی العوجان، امتیار راهاندازی «العوجان ایرانیان» (رانی) را به فردی به نام «ندیم سقاف» داد. شرکت صنعتی العوجان، دارای دو کارخانه تولید نوشیدنی با نام «دمام» در عربستان و دبی بود.
ولیا… داوودآبادی، دبیر انجمن صنفی صنایع آبمیوه و کنسانتره میگوید: «عادل العوجان یکی از تولیدکنندگان قدیمی آبمیوه است و من برای وی احترام زیادی قائلم، اما قاچاق پدر تولید این مملکت را درآورده است. من بارها به چنین افرادی گفتهام که بیایید در شرایط برابر تولید کنید، حق گمرکات این کشور را بپردازید، این میشود یک رقابت برابر که البته باز هم برابر نیست؛ چراکه تسهیلات آنها بسیار ارزانتر است و نیروی کار با بهره وری بالاتر دارند».
سهام 80 درصدی دو شرکت برای سعودیها!
سال گذشته والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت؛ از سال 2004 تا کنون شرکت سعودی صافولا 80 درصد سهام شرکت صافولا بهشهر را خریداری کرده است. دو کارخانه مواد غذایی زیرمجموعه صافولا بهشهر بیش از 50 درصد از بازار روغن خوراکی ایران را در اختیار دارند. والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت؛ هلدینگ غذایی صافولا که دوران خوبی را در زمان تحریمهای ایران تجربه میکرد، سرمایهگذاری خود را در این هفته کاهش داد، زمانی که تورم دورقمی ایران به منافع این شرکت صعودی ضربه زد. کشور ایران یکی از مهمترین بازارهای خارجی است که حدود 15 درصد کل درآمدهای حاصل از تجارت این شرکت را به خود اختصاص داده است.
این درحالی است که عربستانسعودی حساسیت خاصی نسبت به تجارت با ایران دارد و روابط بین این دو رقیب منطقهای آشفته است. هلدینگ صافولا به ریاست سلیمان بن عبدالقادر المهیدب، که عرضه کننده روغن خوراکی، شکر و دیگر مواد اولیه غذایی در بازارهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقاست، گزارش داد که سود خالص 150 میلیون دلاری این کمپانی در سه ماهه منتهی به 31 دسامبر پائینترین میزان نسبت به انتظارات تحلیلگرانی است که حدود 170 میلیون دلار را پیشبینی میکردند. والاستریت ژورنال میافزاید: نظام پادشاهی عربستان، ایران را متهم به دخالت در کشورهای عربی میکند. ایران بهتازگی برای جلوگیری از برنامه هستهای خود با ایالات متحده و دیگر قدرتهای جهانی وارد توافق شده است که این اتفاقات سیاسی، عربستانسعودی را نگران کرده زیرا معتقدند ایران با یک پوشش سیاسی به دنبال توسعه سلاحهای هستهای است.
جالب است که بدانید تنها با یک جستجوی ساده در سایت شرکت صافولا، می توان از اطلاعات و واقعیت های زیادی پرده برداشت. در جدول زیر همانطور که ملاحظه می کنید مستندات بالا قابل تایید خواهد بود البته سهام دار بودن یک سعودی سال گذشته توسط مسئول وقت شرکت بهشر مورد تایید قرار گرفته بود،
محمد عباسعلیپور مدیرعامل وقت شرکت صنعتی بهشهر درگفتگویی با خبرگزاری ایسنا، ضمن اعلام آنکه 45 درصد بازار ایران در اختیار این شرکت است، رسما اعلام کرد که در سال 1383 شرکت صافولا عربستان که یک سرمایهگذار بزرگ در حوزهی تولید روغننباتی در کشورهای عربی است، برای سرمایهگذاری در این شرکت اعلام آمادگی کرده و در فاز اول49 درصد سهام شرکت صنایع بهشهر را خریده است.او ادامه داد:در این توافق قرار شد مدیریت اجرایی شرکت را نیز به مدت سه سال برعهده شرکت عرب باشد. پس از آن در سال 86 بار دیگر شرکت صافولا 31 درصد سهام بهشهر را خرید و در حال حاضر80 درصد سهام این شرکت دراختیار صافولای عربستان است.
همچنین در نقشه زیر که مجددا توسط همین سایت منتشر شده است ملاحظه می کنید که شرکت صافولا سطح فعالیت های خود را نشان داده است که نقشه ایران نیز به وضوح درآن دیده می شود بنابراین جایی برای تکذیب به جا نگذاشته است.
شرکت صافولا هماکنون یکی از بزرگترین شرکتهای مواد غذایی جنوبغربی آسیاست؛ درحالی که اقتصاددانان منطقه به سابقه طولانی خانوارهای تجاری عمده بین ایران و عربستان اشاره میکنند. از سال 2004 تا کنون شرکت سعودی صافولا 80 درصد سهام شرکت صافولا بهشهر را خریداری کرده است. دو کارخانه مواد غذایی زیرمجموعه صافولا بهشهر بیش از 50 درصد از بازار روغن خوراکی ایران را دراختیار دارند. تحلیلگران میگویند مدیران سعودی صافولا تا حد زیادی دست مدیران محلی را برای مقابله با مسائل داخلی باز گذاشتهاند. با توجه به دادهها در وبسایت بورس عربستان، دولت عربستان با 10 درصد سهام، خود را دومین سهامدار بزرگ صافولا میداند. تحلیلگران کاهش شدید ارزش ریال ایران را عامل اصلی کاهش 20 درصدی سود ناخالص صافولا در سال 2013 عنوان میکنند. کاهش ارزش پول ایران در اثر مقابله با تورم 40 درصدی بهوجود آمد که تا حد زیادی با تحریمهای بینالمللی بر سر برنامه هسته ای ایران در ماه جولای ارتباط داشت.40 درصد از سرمایه شرکت صافولا در ارزهای غیردلاری قرار دارد و این نکته به این کشور کمک میکند تا در کشورهای جنوبغرب آسیا و شمال آفریقا بهتر نفوذ داشته باشد. شایان ذکر است دولت عربستان در برابر مشکلات سیاسی که در مصر، ایران و سودان بهوجود آمده و خساراتی که شرکت صافولا میبیند، این شرکت را بیمه کرده است.کارشناسان این شرکت معتقدند با توجه به اینکه تحریمهای غذایی بعید است به سمت موادغذایی بیاید، ضرورت دارد توجه ویژهای به بازار 80 میلیونی ایران بشود. هلدینگ صافولا، بهعنوان یک سرمایهگذار بزرگ در حوزه تولید روغننباتی در کشورهای عربی به ریاست سلیمان بن عبدالقادر المهیدب، بهرغم همه تنشها، بدون سروصدا رونق گرفت و سود خوبی از سرمایهگذاری در این شرکت به جیب زده است. هر چند این شرکت سعودی اعلام کرد که در سه ماهه منتهی به پایان ماه دسامبر 2014، 150 میلیون دلار سود خالص داشته، اما اکثر تحلیلگران سودی حدودا 170 میلیون دلاری را برای این شرکت تخمین میزنند. به گزارش فاروق میاه، از موسسه انسیبیکپیتال، شرکت صافولا حدود 15 درصد کل درآمد خود را از فعالیت در ایران به دست میآورد.
اعراب با رخنه در بازار روغن ایران، و با توجه به سهم 50 درصدی مجموعه صنعتی بهشهر و مارگارین، در تولید روغن مورد نیاز بازار ایران، با برنامهریزی برای به دست گرفتن بخش عمدهای از بازار پخش روغن در کشور، هم اکنون 80 درصد سهام این شرکت را به نام خود کرده اند. بررسی سایت رسمی شرکت سعودی صافولا نیز ضمن تائید این موضوع ، در معرفی زیرمجموعههای خود، از سه مجموعه شرکت صنعتی بهشهر، شرکت کارخانجات مارگارین و شرکت طلوع پخش آفتاب در ایران، نام میبرد که این شرکت سعودی مالکیت 9/79 درصد سهام «شرکت صنعتی بهشهر» و «شرکت کارخانجات مارگارین» و 100درصد مالکیت سهام «شرکت طلوع پخش آفتاب» را در اختیار دارد! براساس اطلاعات مربوط به سایت این شرکت، سلیمان بن عبدالقادر المهیدب از چهرههای سرشناس و بانفوذ در حکومت سعودی، عرضهکننده روغن خوراکی، شکر و دیگر مواد اولیه غذایی در بازارهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقاست. سود خالص این کمپانی در سه ماهه منتهی به 31 دسامبر 2013 بالغ بر 150 میلیون دلار ثبت شده است. و این درحالی است که طبق مستندات موجود در سایت رسمی این هلدینگ بزرگ سعودی، از سال 2004 سهامدار عمده شرکت صافولا بهشهر نیز بوده است.اما نکته قابل توجه آن است خانواده المهیدب به عنوان یکی از خانواده های متنفذ در حاکمیت سعودی، تنها سهامدار عمده هلدینگ صافولا (مالک شرکت مارگارین و بهشهر) نیست و طبق اعلام رسمی این شرکت درخصوص سهامداران عمده هلدینگ صافولا، دولت عربستان سعودی بهعنوان یکی از سهامداران عمده این هلدینگ معرفی شده است به نحوی که سازمان تامیناجتماعی دولت عربستانسعودی نیز مالک 10 درصد سهام کل هلدینگ صافولاست. با این حال به نظر میرسد میزان حضور عربستان در اقتصاد ایران (بهخصوص صنایع غذایی) در حال افزایش است. این در حالی است که در چند ماه اخیر دولتهای دو کشور بر سر مسائل منطقه ای و سیاسی اختلافات جدی پیدا کردند. اما این مساله مانع از این نشدهاست که دست سرمایه داران عربستان در سفره ایرانیان پنهان بماند.
منبع: عیارآنلاین
مشرق بررسی می کند/
اولین تست موفق بمب هیدروژنی توسط آمریکا در اقیانوس آرام به تاریخ اول نوامبر 1952 انجام شد. انرژی حاصل از این انفجار مشابه انهدام همزمان 10.4 مگاتن تی ان تی بود. در ادامه، شوروی سابق نیز با استفاده از طراحانی مثل آندره ساخاروف، برنامه خود برای ساخت بمب هیدروژنی را پیش برد.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، در بحبوحه تنش های منطقه ای و بین المللی، کره شمالی اعلام کرد که با موفقیت بمب هیدروژنی خود را آزمایش کرده است و بر این اساس، منابع محلی و بین المللی نیز از ثبت یک زلزله به قدرت 5.1 ریشتر در شمال شرق این کشور خبر می دهند که احتمالا محل انفجار زیر زمینی این بمب است.
بمب هیدروژنی: سوپر بمب اتمیمعمولا با شنیدن اسم بمب هیدروژنی یکی از اولین سوالاتی که به ذهن افراد خطور می کند این مسئله است که این بمب با بمب اتم چه تفاوت هایی دارد؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است تا به دهه 1950 میلادی برویم. در این زمان، جنگ سرد در حال اوجگیری بین آمریکا و شوروی سابق بود و هر دو طرف نیز به بمب اتمی دست پیدا کرده بودند. با شدت گرفتن مسابقه تسلیحاتی بین دو طرف، کارشناسان و طراحان در دو سوی پرده آهنی به فکر طراحی و تولید بمب های نیرومندتر افتادند.
در آمریکا "ادوارد تلر" فیزیک دان متولد مجارستان بود که در ابتدا نظریه بمب هیدروژنی را مطرح کرده و در این راه درگیری شدیدی را نیز با "رابرت اوپنهایمر" پدر بمب اتمی آمریکا داشت. با کنار رفتن اوپنهایمر، تلر برنامه اتمی آمریکا را پیش برده و بمب هیدروژنی آمریکا را طراحی کرد. در ابتدا پروژه بمب هیدروژنی بین دانشمندان آمریکایی، به اسم "سوپر" شناخته می شد.
ادوارد تلر اما آنچه که در بمب هیدروژنی رخ می دهد پدیده همجوشی یا گداخت هسته ای است. این واکنش دقیقا بر عکس "شکافت هسته ای" است که در بمب های اتمی رخ می دهد. در بمب اتمی یک هسته سنگین تر از به نوعی از هم جدا شده و این عمل انفجار هسته ای را رخ می دهد اما در بمب هیدروژنی، دو هسته به هم پیوسته و هسته ای سنگین تر را تشکیل می دهند.
حال برای به هم رساندن این عناصر به همدیگر، باید نیرو و حرارت زیادی را تولید کرد که این مهم با انفجاری اتمی ممکن است. بمب هیدروژنی شامل یک بمب اتمی به عنوان یک چاشنی برای شروع واکنش و ماده دوتریوم و تریتیوم است. با انفجار بمب اتم و ایجاد فشار و حرارت مورد نظر، دو ماده مورد اشاره، با هم ترکیب شده و ایزوتوپ هیدروژن را تشکیل می دهند. این پروسه انفجار هیدروژنی مورد نظر را ایجاد می کند. در حقیقت این پروسه بر روی خورشید نیز انجام می شود.
از Ivy Mike تا Tsar Bombaاولین تست موفق بمب هیدروژنی توسط آمریکا در اقیانوس آرام به تاریخ اول نوامبر 1952 انجام شد. ابر قارچی حاصل از انفجار این بمب تا ارتفاع 37 کیلومتری بالا رفت. انرژی حاصل از این انفجار مشابه انهدام همزمان 10.4 مگاتن تی ان تی بود. آمریکایی ها این بمب را Ivy Mike نامگذاری کردند. در ادامه شوروی سابق نیز با استفاده از طراحانی مثل آندره ساخاروف، برنامه خود برای ساخت بمب هیدروژنی را پیش برد.
انفجار بمب Ivy Mike شوروی سابق در 22 نوامبر 1955 بمب RDS-37 را به عنوان اولین سلاح هیدروژنی خود با موفقیت آزمایش کردند. این بمب نیز که از طراحی دو مرحله ای برخوردار بود به شکل مشخصی از بمب هیدروژنی آمریکا ضعیف تر بود. روسها انفجارهای زیادی را ترتیب دادند و در نهایت با استفاده از یک طراحی سه مرحله ای قوی ترین انفجار ایجاد شده به وسیله انسان در تاریخ را انجام دادند.
آندره ساخاروف بمب Tsar Bomba به قدرت « 50 مگا تن» در 30 اکتبر 1961 میلادی آزمایش شده و تا به امروز به عنوان قوی ترین بمب آزمایش شده در تاریخ شناخته می شود. طراحی سه مرحله ای این بمب بر این اساس بود که مرحله اول یک انفجار اتمی، مرحله دوم مواد ایجاد کننده انفجار هیدروژنی و مرحله سوم نیز حجم بیشتری از مواد برای ایجاد یک انفجار بسیار بزرگتر هیدروژنی ساخت شده بود.
انفجار Tsar Bomba برای مقایسه بهتر است بدانیم که نیرومند ترین بمب تست شده توسط آمریکا Castle Bravo نام داشت که به تاریخ 1 مارس 1954 آزمایش شده و قدرتی در حدود « 15 مگا تن» داشت.
دیگران به دنبال بمب هیدروژنیبه دنبال این دو ابرقدرت، در سالهای بعد کشورهای دیگری نیز بمب های اتمی و البته هیدروژنی خود را تست کردند. انگلستان، چین، فرانسه و هندوستان از جمله این کشورها هستند که در چند دهه اخیر آزمایش های مربوط به بمب هیدروژنی را نیز انجام دادند.
برخی گزارش ها حکایت از این دارد که رژیم اشغالگر قدس در کنار انواع سلاح های میکروبی، شیمیایی و اتمی خود، دارای بمب هیدروژنی نیز هست که این ادعا تا به امروز به صورت رسمی تایید نشده است اما با توجه به خصوصیات ذاتی این رژیم، نمی توان داشتن این بمب را غیرمحتمل دانست.
با این احساب، کره شمالی جدیدترین کشور دارای این توانایی به حساب می آید و پس از سال 1998 که هندوستان اقدام به آزمایش این بمب کرد، حدود 18 سال بود، خبری از تست این سلاح در دنیا منتشر نشده بود. البته با توجه به این که تصویری از این تست یا بمب مورد نظر منتشر نشده است نمی توان به طور دقیق درباره نوع طراحی و یا قدرت واقعی بمب تست شده توسط کره ای ها اظهار نظر کرد اما می توان پیش بینی کرد که این آزمایش، تغییراتی را در موازنه قدرت در آن منطقه و محاسبات بین المللی درباره قدرت این کشور ایجاد کند.