سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

مانور تجملات با برق مردم

هرچند خوزستانی‌ها با صرفه جویی در مصرف برق از خاموشی آن جلوگیری کردند اما هنوز هم هستند مشترکانی که برای رسیدن به منافع اقتصادی بهتر چشم بر این صرفه‌جویی بسته‌اند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، تامین برق مصرفی در تابستان سال جاری با توجه به کاهش حجم بارندگی‌­ها و در نتیجه کاهش ظرفیت نیروگاه‌های برقابی بیش از سال‌­های گذشته به یک بحران تبدیل شده و خاموشی‌­های گسترده در سراسر کشور نیز گواه بر این مطلب است.

هرچند خوزستانی‌ها با صرفه جویی در مصرف برق از خاموشی آن جلوگیری کردند اما هنوز هم هستند مشترکانی که برای رسیدن به منافع اقتصادی بهتر چشم بر این صرفه‌جویی بسته‌اند.

اما چگونه می‌توان با مدیریت صحیح حتی ثروتمندان را هم وادار به صرفه جویی کرد تا با پول خود نتوانند مانور ندهند؟ راهکار مقابله با این مانور را مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی تحت عنوان «ارزیابی ابعاد بحران تامین برق تابستان و راهکارهای مقابله با آن» منتشر کرده است.

در گزارش این مرکز پژوهشی علاوه بر روشن کردن موضوع بحران برق در فصل تابستان، به بررسی تجربیات برخی کشورهای جهان برای مقابله با این بحران پرداخته شده و راهکارهای مناسب نیز در غالب راهکارهای کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت ارائه شده است. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که یکی از مهم­ترین راهکارهای جهانی برای حل بحران برق، افزایش قیمت برق برای مشترکین پرمصرف بوده است. در ادامه این گزارش به تجربه قیمت­گذاری در برزیل اشاره می­‌شود:

دولت برزیل برای مقابله با بحران برق این کشور در سال 2001 کشور، قیمت برق را برای مشترکین کم­ مصرف ثابت اما برای مشترکان پرمصرف به شکل محسوسی افزایش داد. شیوه تغییر قیمت در این کشور به شکل زیر بود:

قیمت برق مشترکان با مصرف زیر 200 کیلووات ساعت در ماه ثابت نگه داشته شد، ‌برای مصارف بالاتر از 200 کیلووات ساعت، 80% مصرف برق در سال گذشته به عنوان سهمیه در نظر گرفته شده و قیمت آن ثابت ماند.

برای میزان مصرف بالاتر از سهمیه، و مصارف بین 200 تا 500 کیلووات ساعت، قیمت برق 50 درصد افزایش قیمت و برای مصارف بیش از 500 کیلووات ساعت، قیمت برق تا 200درصد افزایش یافت.

این شیوه قیمت‌­گذاری بر بحران برق موثر بوده و توانست مصرف برق را در برزیل به شکل محسوسی کاهش دهد. علاوه بر برزیل، این شیوه قیمت­گذاری در کوبا و آمریکا نیز اجرا شده و به عنوان مثال در آمریکا توانسته است توان مصرفی در روزهای بحرانی سال 2001 را تا 12 درصد کاهش دهد.

با توجه به این تجربیات موفق، قطعا یکی از راهکارهای موثر برای کنترل اوج بار، افزایش قیمت برق «مشترکین پرمصرف» است.

با توجه به یارانه­ای بودن قیمت برق در کشور، مشترکان پرمصرف نه تنها قیمت بهای برق خود را به طور کامل پرداخت نمی­‌کنند، بلکه از یارانه پنهان برق بیشتری هم برخوردار هستند. اختلاف یارانه مشترکان پرمصرف و کم­ مصرف در ایران به خوبی در شکل زیر مشهود است:

در همین راستا مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد داده است که ضمن تعیین الگوی مصرف ماهیانه، قیمت برق 25 درصد مشترکان پرمصرف را افزایش داده و تمامی درآمد حاصل از آن به مشترکان کم ­مصرف یعنی 75 درصد مردم پاداش داده شود. با توجه به تجربیات دنیا این روش پیشنهادی علاوه بر رضایت عمومی، قطعا بر کاهش اوج مصرف برق موثر بوده و بخش قابل توجهی از بحران برق سال جاری را حل خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، هرچند خوزستانی‌ها با صرفه جویی از قطعی‌های احتمالی پیشگیری کردند اما این دلیل بر آن نمی‌شود که مشترکان ثروتمند و متمکن بیش از نیاز خود و برای تبلیغات برق بیشتر مصرف کنند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد