سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز

جنگنده های انگلیسی‌عربستان دو برابر نیروی هوایی انگلیس

تعداد جنگنده‌های ساخت انگلیس که عربستان سعودی در اختیار دارد، دو برابر چنین جنگنده‌هایی در نیروی هوایی انگلیس است.                              

روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی فاش کرد: تعداد جنگنده ساخت انگلیس که عربستان سعودی برای بمباران یمن در اختیار دارد، دو برابر تعداد کل  این جنگنده  ها در نیروی هوایی سلطنتی انگلیس است.جنگنده های تورنادو جی آر چهار ساخت انگلیس و  جنگنده های تایفون یوروفایتر نقش محوری در بمباران های نیروی هوایی سعودی بر ضد حوثی ها در یمن داشته است.منابع نظامی سعودی می گویند تقریبا صد فروند جنگنده در اختیار دارند که در عملیات بمباران که تقریبا هر روز  بر ضد مواضع حوثی ها صورت می گیرد، شرکت دارند و حدود پنجاه درصد آنها را جنگنده های تورنادو و یوروفایتر تشکیل می دهد. این جنگنده ها طی سی سال گذشته به عنوان بخشی از معامله تسلیحاتی جنجالی الیمامه با شرکت دفاعی بی ای ئی سیستمز سازنده این هواپیماها فروخته شده است.سعودیها همچنین حدود دو و نیم میلیارد پوند صرف ارتقاء ناوگان متشکل از هفتاد و سه فروند تورنادو کرده اند که نوک پیکان حملات هوایی با استفاده از بمب هایی که ساخت انگلیس بوده اند. در مقابل،  طبق برآورد کارشناسان نظامی انگلیس، نیروی هوایی این کشور که شاهد کاهش اسکادرانهای رزمی خط مقدم از حدود سی اسکادران در زمان جنگ اول خلیج فارس به هفت اسکادران بوده است، در صورت مبادرت به حملات هوایی مشابه فقط سی و شش فروند بمب افکن تورنادو جی آر چهار در اختیار داشت.بعلاوه به علت تاخیر ناشی از کاهش بودجه در برنامه نیروی هوایی انگلیس برای ارتقاء ناوگان جنگنده های یوروفایتر، این نیرو هنوز فاقد طیفی از قابلیتهای لازم برای عملیات بمباران بر ضد «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش)‌است. کاهش شدید بودجه دفاعی انگلیس توسط دولت ائتلافی در سال دو هزار و ده موجب شده است نیروی هوایی انگلیس تعداد کافی جنگنده های عملیاتی تورنادو برای شرکت در حملات هوایی بر ضد جنگجویان داعش در عراق و سوریه در اختیار نداشته باشد.نیروی هوایی انگلیس درآغاز حملات هوایی در ابتدا فقط توانست چهار فروند جنگنده های عملیاتی تورنادو در قبرس مستقر سازد که نهایتا آن تعداد را به هشت فروند افزایش داد.
در گزارش اخیر کمیسیون دفاعی مجلس عوام انگلیس از نیروی هوایی این کشور به علت سهم فقط شش درصدی آن در حملات هوایی ائتلاف بر ضد داعش انتقاد شد.سِر مایکل گریدون فرمانده سابق نیروی هوایی انگلیس و فرمانده عملیات این نیرو طی جنگ اول خلیج فارس ابراز نگرانی کرد، نیروی هوایی انگلیس در شرایط کنونی به سختی قادر خواهد بود سی فروند هواپیمای جنگی در شرایط اضطراری فراهم نماید.
منابع نظامی سعودی تعداد عملیات نظامی جنگنده های این کشور را از آغاز عملیات بمباران بر ضد شورشیان حوثی موسوم به عملیات طوفان قاطعیت که از ماه گذشته در جریان است، دو هزار و دویست ماموریت تخمین زده  اند. ریاض  درتلاش برای بازداشتن حوثی های تحت حمایت ایران از تصرف بندر راهبردی مهم عدن، در این عملیات بطور همزمان جنگنده های انگلیسی تورنادو و یوروفایتر را بکار گرفته است.
مصائب ویروس زرد چینی در اقتصاد ایران
 
در سال‌های اخیر، مسأله‌ی واردات کالاهای خارجی به ویژه محصولات بی‌کیفیّت چینی، که توان تولید آن‌ها در داخل کشور و توسط تولید کنندگان داخلی با کیفیّتی به مراتب بالاتر وجود دارد، تبدیل به یک معضل جدّی و کابوسی برای اقتصاد ایران، تولید کنندگان و تجار شده است.
به گزارش جهان به نقل از «خبرگزاری دانشجو»، طی سال‌های اخیر، مسأله‌ی واردات کالاهای خارجی به ویژه محصولات بی‌کیفیّت چینی که توان تولید آن‌ها در داخل کشور و توسط تولید کنندگان داخلی با کیفیّتی به مراتب بالاتر وجود دارد، تبدیل به یک معضل جدّی و کابوسی برای اقتصاد ایران، تولید کنندگان و تجار شده است. البته باید اذعان کرد که کابوس اجناس بی‌کیفیّت چینی تنها محدود به مرزهای جغرافیایی ایران نیست. آمار و ارقام نشان می‌دهد که پرجمعیت‌ترین کشور دنیا، با سرعتی باورنکردنی در عرصه‌ی اقتصاد جهان رشد و در حال تبدیل شدن به رقیبی قدرتمند برای قدرت‌های بزرگ اقتصادی دنیا همانند آمریکا، ژاپن و اتحادیّه‌ی اروپا است، اما این رقیب نوظهور به دلیل تسخیر بازارهای جهانی با کالای ارزان و بی‌کیفیّت خود، به کابوسی برای اقتصاد جهانی بدل شده است.
در حال حاضر کم‌تر کشوری را می‌توان یافت که کالایی با برند چین و برچسب (Made in China) در خانه و بازارهای آن یافت نشود و یا شاید کم‌تر کشوری را می‌توان یافت که کالایی به غیر از کالای چینی در آن وجود داشته باشد. این کشور پس از الحاق به سازمان تجارت جهانی (WTO) توانست بازارهای زیادی را به خود اختصاص دهد. چین با استفاده از ترفندها و سیاست‌های خاص خود و نیز کالای ارزان توانست حتی بازار کشورهای آمریکا و ژاپن را که کالایی به مراتب با کیفیّت‌تر و بهتر از کالای چینی تولید می‌کنند ، زیر نفوذ خود قرار دهد.بر اساس گزارش سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۰۳ میلادی، ژاپن پس از کشورهای آمریکا و آلمان، بیش‌ترین مبادلات تجاری را داشته و مقام سوم را از آن خود کرده است. پس از ژاپن، چین در مقام چهارم قرار دارد. در سال گذشته‌ی میلادی، ژاپن ۴۷۱ میلیارد دلار صادرات و۳۸۲ میلیارد دلار نیز واردات داشته است و چین ۴۳۷ میلیارد دلار صادرات انجام داده و ۴۱۳ میلیارد دلار نیز وارد کرده است.
با به وجود آمدن بحران اقتصاد جهانی و شدت گرفتن رقابت کشورها برای صادرات محصولاتشان به کشورهای جهان سوم و خاورمیانه، چین توانست گوی رقابت را از سایر رقیبانش برباید و بازارش را از راه تولید و صدور محصولات کنترل کند.تولید کالاهای ارزان و حجم گسترده‌ی این تولیدات سبب نفوذ کالاهای چینی و رخنه در بازارهای دنیا شده است. این محصولات به قدری ارزان است که حتی وضع تعرفه‌های سنگین بر روی این کالاها تأثیر چندانی بر عدم ورود این محصولات نداشته است. گذشته از این مسایل، چینی‌ها تبحر بسیار زیادی در کپی‌برداری از محصولات مختلف دنیا از خود نشان داده‌اند که سبب شده تا با بررسی بهترین و پرفروش‌ترین کالاهای کشورهای اروپایی و آمریکایی، دست به کپی‌برداری این محصولات زده و با نفوذ به بازارهای هدف این کشورها کالاهای خود را که به مراتب ارزان‌تر می‌باشند، به فروش برسانند.
در حال حاضر، چین پس از ژاپن بهترین شریک تجاری ایران است. زیرا با وجود صادرات بیش از یک میلیارد دلاری کالا به ایران، بیش از ۳ میلیارد دلار از ایران وارد کرده است. افزایش رشد اقتصادی چین سبب شده که با وجود بحران‌های مالی و اقتصادی در سایر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، تقریباً بیش‌ترین رشد اقتصادی را در دنیا به خود اختصاص بدهد.قیمت فوق العاده پایین کالای چینی سبب گردیده تا مصرف‌ کنندگان تمایل بسیاری برای خرید این محصولات از خود نشان دهند و واردکنندگان نیز معمولاً به دنبال کالایی هستند که فروش بیش‌تر داشته و از اقبال بیش‌تری میان مصرف‌ کنندگان برخوردار باشد.
واردات بی‌رویه‌ی کفش، البسه، لوبیا چیتی، کبریت، سنگ قبر و حتی جانماز و ... شرایط سخت اقتصادی را برای تولید کنندگان و کشاورزان کالا مشکل‌تر از پیش کرده و حتی باعث به اصطلاح تخته شدن درِ بسیاری از کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی در ایران شده است. با وجود رایزنی‌های بسیار که در این‌باره انجام شده، هم‌چنان واردات بی‌رویه از چین ادامه دارد، به‌طوری‌که برخی ادامه‌ی روند واردات از چین را سیاسی دانسته و آن را مربوط به مناسبات سیاسی دوستانه بین دو کشور می‌دانند.از واردات بی‌رویه‌ی محصولات چینی که بگذریم، حضور این چشم بادامی‌ها در کشور، اثرات منفی دیگری نیز در پی داشته است. بررسی صنایع دستی ایران و از همه مهم‌تر، فرش ایرانی توسط کارشناسان چینی موجب شده است تولیدات مشابهی در اختیار بازار جهانی قرار گیرد و با توجه به قیمت ارزان این کالاها، تقاضا برای کالاهای ایرانی کم شود. مسأله آن‌جا بحرانی‌تر می‌شود که این کالاها به ایران هم وارد می‌شود و باعث کسادی بازار صنایع دستی اصیل ایران، حتی در داخل کشور می‌شود، آن هم با نقش‌هایی از اژدهای زرد چینی.
اواخر سال گذشته، روزنامه‌ی انگلیسی «فایننشیال تایمز» طی گزارشی به عرضه‌ی گسترده‌ی فرش‌های چینی در پاکستان با نام فرش ایرانی اشاره کرد و نوشت: «فرش‌های تقلبی چینی به قیمت نصف تا یک سوم نسخه‌های ایرانی در پاکستان فروخته می‌شوند و بازار پاکستان را تسخیر کرده‌اند.»حتی چند سالی است که چینی‌ها برای توسعه و به دست آوردن جایگاه فرش ایرانی در بازار کشور‌های هدف، شهری را تحت عنوان شهر کاشان احداث کردند و با استفاده از این نام، فرش خود را صادر می‌کنند که وزیر بازرگانی وقت آقای «مسعود میرکاظمی» و هم‌چنین آقای «مرتضی فرجی» رییس سابق مرکز ملی فرش ایران در طی سال‌های گذشته وجود چنین شهری در چین را تکذیب نمودند اما «بابک افقهی» رییس سازمان توسعه‌ی تجارت، در ابتدای پذیرش ریاست این سازمان، وجود کاشان چینی را تأیید کرد و حتی اظهار داشت چینی‌ها با ایجاد این شهر سعی دارند با سو استفاده از برندِ فرش کاشان در بازارهای هدف نفوذ نموده و آن را در اختیار خود بگیرند.ورود این محصولات به بازارهای صنایع دستی کشور طی سال‌های اخیر به حدی بوده است که موجب ورشکستگی تعداد زیادی از هنرمندان این صنعت و به دنبال آن به درد ‌آمدن دل هنردوستان ایرانی شده است. حتی بسیاری از گردشگران غیر ایرانی نیز ترجیح می‌دهند، صنایع دستی چینی ارزان‌تر را از ایران به یادگار ببرند. اما بشنویم از دیگر محصولات چشم بادامی‌ها. سفال‌های چینی باعث بیکاری مردم در دو شهر «بهار» و «لالجین» شده‌اند. بادام ‌زمینی چینی نیز با کیفیّتی بسیار پایین‌تر از بادام زمینی آستانه‌ی ‌اشرفیّه سوغات گردشگران را مهیّا ساخته است.
چینی‌ها در بازار محصولات مذهبی نیز بسیار فعال بوده‌اند. به طوری که در طی سال‌های اخیر، شاهد تولید و عرضه‌ی گسترده و متنوع محصولاتی مانند جانماز، تسبیح، چادر، مقنعه، آیات قرآنی، صلوات‌شمار، آیت‌الکرسی، وسایل مربوط به عزاداری‌ها هم‌چون طبل، دهل، سنج، سیستم‌های صوتی، زنجیر، کلاه‌خود مراسم تعزیه و ... با مارک‌ها و برندهای شرکت‌های چینی بوده‌ایم که این روزها بازارهای داخلی ایران و کشورهای اسلامی را فرا گرفته است.آن‌چه مسلم است، حجم کالاهای وارداتی البته به صورت قاچاق، که عمدتاً بدون کیفیّت و با قیمتی بسیار ارزان از مرزهای کشور وارد می‌شوند، زیاد است و هنوز در کشور ما از قوانین مربوط به حداقل استاندارد در واردات بسیاری از کالاها خبری نیست و مقررات ضد دامپینگ در اشکال ابتدایی خود وجود دارد و چین نیز از تمام قدرت و توان خود برای نفوذ به بازارهای ما که با وضعیت بد اقتصادی و نرخ تورم بالا دست و پنجه نرم می‌کند، استفاده می‌کند. هم‌چنین با وجود اعتراض‌های گسترده‌ی نمایندگان مجلس و اقتصاددانان، وزارت بازرگانی هنوز نتوانسته راهکاری برای حل این بحران ارایه دهد و تولید در کشور در حال توقف است.
با وجود تمامی این صحبت‌ها و مشکلات کارشناسان بر این عقیده هستند که تمامی کشورها با توجه به موقعیّت جغرافیایی، فرهنگ، نژاد، ترکیب جمعیتی، تمدن و ... می‌توانند جایگاه ارزشمندی در مبادلات اقتصادی جهان داشته باشند و برای رسیدن به این مهم باید شناختی درست و کامل از این مزیّت‌های خاص حاصل نمایند. لزوماً تمام کشورها نباید صرفاً تولید کننده باشند.اگر چینی‌ها در بخش‌های گوناگون توانمندی تولید دارند، ایرانی‌ها نیز می‌توانند در بسیاری از موارد که لیاقت و شایستگی خود را در آن نشان داده‌اند، تولیدات با‌ارزشی داشته باشند که نه تنها در بازار ۷۰ میلیون نفری ایران مورد توجه قرار گیرد، بلکه برای بازارهای صادراتی نیز جذاب باشد که این مهم مستلزم شناخت و توجه کافی به مزیّت‌های رقابتی در تولید و صادرات می‌باشد. افزون بر این، ایران می‌تواند از راه تبلیغات و ایجاد گرایش به مصرف کالاهای داخلی در مقابل کالاهای خارجی و تأکید بر ویژگی‌های فرهنگی و اطمینان لازم از راه برندینگ به مصرف‌ کنندگان که کالایی خوب دریافت می‌کنند و تولید کنندگان از ابتدای مرحله‌ی تولید تا مصرف نهایی مسؤولیت کالا را بر عهده دارند، به عنوان ابزار تأکیدی در حفظ بازار محصولات ایرانی و کسب بازار‌های جدید استفاده نماید و سرانجام این‌که اقتصاد ایران از نظر میزان تولید ناخالص ملی رتبه‌ی ۲۲ جهان را داراست و از این نظر در میان اقتصادهای بزرگ جهان قرار دارد و می‌تواند با تأکید بر پتانسیل‌های خود، بازار را از هجوم کالاهای چینی و کابوس اژدهای زرد نجات دهد و بازار مصرف داخلی را به محیطی امن برای تولید کنندگان و سرمایه‌گذاران ایرانی تبدیل کند.
سلاحی که بغداد را نشانه گرفته است+عکس
 
به باور ناظران ارسال تسلیحات پیشرفته به اقلیم کردستان عراق بیش از آن که در راستای مقابله با داعش صورت پذیرفته باشد در جهت تضعیف حاکمیت بغداد گام بر می دارد.
به گزارش جهان به نقل از فرهنگ نیوز، زمان زیادی از سخنان تاریخی مسعود بارزانی ریاست اقلیم کردستان عراق پس از حمله تروریست های داعش به موصل نگذشته است، سخنانی که وی بیان داشت منطقه اقلیم (کردستان) به دوران پیش از حمله ی داعش باز نخواهد گشت. بارزانی و یارانش حملات داعش را بهترین فرصت جهت تحقق آرزوی دیرین شان مبنی بر استقلال کامل کردستان از کشور عراق پنداشتند، امری که به نظر بیش از همیشه سهل تر به نظر می آمد.

به واقع منطقه کردستان عراق پس از اتمام جنگ دوم خلیج فارس (حمله ی صدام به کویت) و اعمال منطقه پرواز ممنوع بر حریم هوایی آن شاهد نوعی از خودمختاری بوده است، خودمختاری که گاها با خشونت بی امان کردها حتی نسبت به یکدیگر مواجه بوده است. نیروهای اتحادیه میهنی به رهبری جلال طالبانی با پیش مرگه های وابسته به مسعود بارزانی ریاست حزب دموکرات کردستان سال ها جهت بسط نفوذ شان به درگیری با یکدیگر پرداختند.

بارزانی حمله داعش به عراق را فرصت مناسبی جهت نیل به مقصد نهایی اش جهت استقلال کامل کردستان عراق پنداشت

سقوط حکومت صدام حسین دیکتاتور مخلوع عراق، کردها را بیش از گذشته به داشتن کشوری مستقل نوید می داد، از همین روی به گذر زمان و با بهره مندی از ضعف قدرت مرکزی (بغداد) و حمایت برخی قدرت های منطقه بر میزان استقلال عمل خویش افزودند. سال های حکم رانی جرج بوش پسر و تلاش برای اعمال هم زمان طرح خاورمیانه جدید و طرح خاورمیانه بزرگ که خروجی آن تجزیه کشورهای منطقه (به طور نمونه عراق به سه کشور شیعه، سنی و کرد تقسیم می شد) و پیاده سازی دموکراسی غربی بود راه را بیش از همیشه برای کردهای عراقی مهیا نمود. یافتن هم پیمانی غیر عرب از سوی اسرائیل بر میزان حمایت های پیدا و پنهان از چنین طرحی افزود.

حمله تروریست های داعش به موصل و عقب نشینی ارتش عراق از بسیاری مناطقی شمالی و غربی این کشور توامان با واکنش سریع نیروهای اقلیم مواجه شد، چرا که پیش مرگه ها توانستند با بهره مندی از تنش میان دولت مرکزی و داعش بر مناطق پر اهمیت و مناقشه انگیزی نظیر کرکوک (بیت المقدس کردها) چیره گردند. مسعود بارزانی، رهبر اقلیم کردستان در اولین موضع‌گیری خود پس از تشدید بحران در عراق، گفت است: «ظرف چند ماه آینده همه‌پرسی استقلال برگزار می‌کنیم». این صریح‌ترین اظهارنظر بارزانی در خصوص حرکت کردهای عراق به سمت جدایی در سال های اخیر است.

پیش مرگه های کرد با بهره مندی از ضعف دولت مرکزی مناطق مورد مناقشه نظیر کرکوک را به تصرف در آوردند

بر خلاف معادلات از پیش تعیین شده، تروریست های داعش به جای حمله به سوی بغداد، اربیل مرکز اقلیم کردستان را هدف بعدی خود قرار داده و به گونه ای برق آسا به فتح یکی پس از دیگری شهرهای کردستان عراق پرداختند که اگر نبود حمایت های تسلیحاتی ایران و حملات هوایی نیروهای ائتلاف بی گمان هم اکنون اربیل تحت کنترل تروریست های داعش بود. حمله به سوی کردستان عراق طرح های پیشین کردها مبنی بر جدایی از عراق و انضمام مناطق مورد مناقشه را موقتا مسکوت گذارده و آنها را به حمایت از بغداد جهت رویارویی کامل با داعش واداشت، اما این اقدام موقتی بوده و در آینده نزدیک از سر گرفته خواهد شد.

* کلید زدن مجدد طرح استقلال در کنگره آمریکا

ناظرین بین المللی بر این باورند که استراتژیست های آمریکا علی رغم حمایت ظاهری از عراق یک پارچه، منافع خویش را در تجزیه این کشور جستجو می نمایند، به ویژه آن که هم اکنون دولت مرکزی بغداد بیش از هر زمانی به تهران نزدیک شده است. منابع رسانه ای روز گذشته خبر دادند که کمیسیون نیروهای مسلح در مجلس نمایندگان آمریکا لایحه‌ای تصویب کرده است که در صورت تصویب نهایی آن، با کردها و سنی‌های عراق به صورت دو کشور رفتار می‌شود، لایحه‌ای که واکنش‌های متفاوتی در عراق به دنبال داشت.

جلب نظر مساعد آمریکا جهت استقلال هرچه زودتر اقلیم از اهداف سفر بارزانی به آمریکا محسوب می شود

این لایحه شرط‌هایی وضع کرده که تنها در صورت پایبندی دولت عراق به آن‌ها، ۷۱۵ میلیون دلار از بودجه پنتاگون به حمایت از ارتش عراق و دیگر نیروهای وابسته به دولت در جنگ علیه گروه دولت اسلامی موسوم به داعش اختصاص خواهد یافت. از جمله این شرط‌ها این است که دولت عراق طی سه ماه پس از تصویب قانون، به اقلیت‌های «غیر شیعی» نقشی در اداره کشور بدهد. همچنین بغداد باید به حمایت خود از گروه‌های شبه‌نظامی پایان دهد. در صورتی که دولت عراق به این شرط‌ها پایبند نباشد، ۷۵ درصد از کمک‌های آمریکایی به بغداد به حال تعلیق در می‌آید و بیش از ۶۰درصد از این کمک‌ها به کردها و سنی‌ها ارسال خواهد شد.

دولت مرکزی عراق بلافاصله نسبت به طرح فوق و احتمال عملیاتی شدن آن هشدار داده است. دفتر حیدر العبادی نخست وزیر عراق بیانیه‌ای درباره لایحه تصویب شده صادر کرد که در آن آمده است: «تعامل با دولت عراق همواره واضح بوده و هست و چارچوب آن احترام به حاکمیت ملی عراق است. این جزو پایه‌های دولت و تاکیدهای مستمر آن در گفت‌وگوهای بین‌المللی است.» در این این بیانیه آمده است: «تاکید می‌کنیم هیچ اسلحه رسانی جز از راه دولت عراق و برپایه طرح‌های نظامی صورت نخواهد گرفت.»

خانواده بارزانی از قدرت بلامنازعی در اقلیم برخوردارند. نچبروان بارزانی برادرزاده مسعود بارزانی نخست وزیر اقلیم

پارلمان عراق هم چهار کمسیون امور خارجه، حقوقی، امنیت و دفاع و عشایر را مامور تهیه لایحه‌ای برای پاسخ به لایحه آمریکایی کرده است.

پس از آن‌که لایحه فوق واکنش‌های تندی در بغداد به همراه آورد، سفارت آمریکا در این کشور با صدور بیانه‌ای تاکید کرد که سیاست ایالات متحده در قبال عراق تغییری نکرده است. در بیانیه سفارت آمده است که دولت باراک اوباما از «عراق یکپارچه» حمایت می‌کند و کمک تسلیحاتی دولت آمریکا در اختیار دولت عراق در بغداد و نیروهای امنیتی عراقی قرار خواهد گرفت.

مقامات آمریکایی بر این باورند که تنها راه مقابله با قدرت گیری فزاینده ایران در عراق تجهیز، تسلیح و اعطای خودمختاری و یا استقلال به مناطق کردن نشین و اعراب سنی می باشد

با این وجود و علی رغم تکذیب کاخ سفید و مقامات وزارت خارجه آمریکا، تحلیل گران بر این باورند که عدم سرکوب قاطع داعش توسط آمریکا و عدم حمایت ویژه از دولت مرکزی عراق و حمایت از طرح هایی مبنی بر ارسال کمک های مستقیم به عشایر سنی عراق و یا کردهای عراق در پی آن است که نهایت به وجود دولتی به نام کردستان در منطقه خاورمیانه رسمیت بخشد، دولتی که زمینه تجزیه سایر کشورهای منطقه، مهار همسایگان این اقلیم (به ویژه جمهوری اسلامی) و طرح های خاورمیانه جدید و بزرگ را مهیا خواهد کرد.

* سفری جهت استحکام موضع اربیل/سلاحی که بغداد را نشانه گرفته است

رسانه های کردی روز شنبه از سفر مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق در راس هیاتی بلندپایه به ایالات متحده جهت دیدار با باراک اوباما و مقامات بلندپایه این کشور خبر دادند. بنا به گفته منابع مطلع، مسعود بارزانی با رئیس جمهور آمریکا در مورد کردستان پس از نابودی داعش به بحث و رایزنی پرداخته است همچنین رئیس منطقه کردستان عراق، موضوع عملیات آزادسازی موصل، تسلیح پیشمرگه و بازسازی مناطق تخریب شده در جنگ با داعش را با باراک اوباما به بحث و گفت و گو گذاشته است.

مسعود بارزانی در دیدار باراک اوباما

کفاح محمود مشاور رسانه‌ای رئیس اقلیم کردستان پیشتر در مصاحبه با روزنامه «الشرق الاوسط» بیان داشته بود که بارزانی در این دیدار در پی جلب حمایت تام آمریکا از طرحی مساعد برای آینده کردستان خواهد بود. از این رو می توان رایزنی های اخیر بارزانی در آمریکا و ارتباط گیری های وی با سران اروپایی و کانادا را این گونه ارزیابی کرد که با تضعیف روزافزون داعش و با طرح مباحث چالش برانگیز میان بغداد-اربیل کردها در پی هموار نمودن جاده استقلال گام برداشته اند.

طرح مقابله با داعش و تلاش جهت دریافت تسلیحات پیشرفته موضوع دیگری است که کردها در سفر به آمریکا در پی تحقق آن هستند. مصطفی سید قادر، وزیر پیشمرگ اقلیم کردستان پیش از سفر به آمریکا در گفت‌وگو با شبکه روداو، نزدیک به خانواده بارزانی اعلام کرد که آمریکا پیش‌تر وعده داده سه لشکر از نیروهای پیشمرگ را به سلاح‌های پیشرفته مجهز کند و در این سفر چگونگی ارسال سلاح مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

مقامات بغداد نگرانند دستیابی کردها به تسلیحات پیشرفته از میزان تبعیت اربیل از بغداد کاسته و موازنه قدرت در عراق را تغییر دهد. حیدر العبادی نخست وزیر عراق در کنار مسعود بارزانی

دستیابی احتمالی کردها به تسلیحات پیشرفته اگرچه به بهانه مقابله با تروریست های داعش صورت می پذیرد اما نگرانی فزاینده ترکیه و دولت مرکزی عراق را نیز در بر داشته است. پرسشی که برخی از ناظران ترکیه‌ای مطرح می‌کنند این است: آیا پیشمرگ‌ها این سلاح‌ها را فقط برای جنگ با داعش می‌خواهند؟ دسترسی به این سلاح‌ها با مخالفت دولت عراق نیز همراه بوده است. هرچند عراق می‌گوید تحویل این سلاح‌ها باید با نظارت دولت مرکزی صورت بگیرد، اما نکته‌ای که در این میان برخی از تحلیلگران می‌گویند این است که دسترسی کردها به این سلاح‌ها، آنها را به لحاظ تجهیزات جنگی برتر از دولت مرکزی قرار می‌دهد و همین موضوع می‌تواند موجبات نگرانی دولت عراق را در آینده فراهم کند. تحقق این فرآیند عملا دولت مرکزی عراق را از جهات مختلف در برابر کردها خلع سلاح خواهد کرد.

بارزانی در کنار عبدالله اوجالان رهبر معنوی و در بند پ ک ک (حزب کارگران کردستان ترکیه)

نزدیکی روزافزون دولت مرکزی عراق به جمهوری اسلامی، نگرانی مقامات آمریکایی و کردها را در بر داشته است و خط بطلانی بر آخرین امیدهای دولت آمریکا جهت نفوذ در عراق کشیده است. به باور آمریکایی ها یکپارچگی عراق نهایتا به نفع ایران و به زیان واشنگتن خواهد بود چرا که شیعیان این کشور به دلیل کثرت جمعیتی شان عملا قدرت را در دست داشته و مانع از اعمال نفوذ آمریکا خواهد بود، این در حالی است که عراق سه گانه عملا مناطق سنی نشین و کردها را به آمریکا و متحدین عربش وابسته خواهد کرد، لذا طرح ارسال سلاح های پیشرفته جهت مقابله با توسعه طلبی های داعش بیش از آن که تکفیری ها را هدف قرار دهد، آینده عراق یکپارچه و دولت مرکزی بغداد را هدف قرار داده است.

مسرور بارزانی پسر مسعود و از بالاترین مقامات امنیتی اقلیم محسوب می شود. وی از فشار تهران بر پدرش سخن می گوید

اظهارات مسرور بارزانی پسر بزرگ مسعود بارزانی و از مسئولان ارشد امنیتی اقلیم کردستان عراق به وضوح مهر صحه بر موضوع فوق می گذارد، آن جا که وی می گوید: «تهران بر پدرم فشار می آورد برای این که روابطش را با ترکیه تعمیق کرده، با ایجاد پایگاه آمریکایی ها در اربیل برای همکاری و هماهنگی با آنها موافقت کرده و بر برگزاری همه پرسی برای تعیین سرنوشت مردم اقلیم کردستان اصرار دارد.»

* دیکتاتوری بارزانی و نگرانی از تجزیه اقلیم

با وجود گذشت ۱۲ سال از زمان سقوط صدام حسین، منطقه کرد نشین هم چنان تحت تسلط دو جریان عمده قرار دارد. نیروهای اتحادیه میهنی و نظامی هایشان به رهبری جلال طالبانی بر مناطق شرقی به مرکزیت سلیمانیه مستقر بوده و نیروهای حزب دموکرات به رهبری بارزانی بر اربیل و دهوک مسلط اند. فارغ از اختلاف های دیرینه طرفین، اتحادیه میهنی در سال های اخیر حزب دموکرات و شخص بارزانی را به در پیش گرفتن مشی دیکتاتوری در اقلیم متهم نموده اند. تضعیف موقعیت اتحادیه میهنی در انتخابات اخیر و نزول به رتبه سوم در پارلمان اقلیم برای اولین بار پس از دو حزب دموکرات و گوران (تغییر) ظاهرا بر میزان تنش ها افزوده و بر اقتداربارزانی افزوده است.

روابط بارزانی با تهران در سال های اخیر شکننده بوده است

برآورد تحولات سال های اخیر در اقلیم حاکی از آن است که بارزانی جهت تثبیت موقعیت خویش از تهران فاصله گرفته و به آنکارا نزدیک شده است، این در حالی است که اتحادیه میهنی هم چون سال های پیشین متحد تهران مانده است. ناظران بر این اعتقادند که سفر مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان به ایالات متحده فقط در مورد مبارزه با داعش نخواهد بود، بلکه بارزانی در این سفر تلاش خواهد کرد حمایت امریکا را برای تجدید ریاست خود بر اقلیم برای بار سوم را به دست آورد.

جلال طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق از متحدین دیرین ایران محسوب می شود

روزناهه العرب در این ارتباط نوشته است که هدف بارزانی از این سفر قبل از هر چیز کسب حمایت امریکا در مبارزه با رقبایی است که می خواهند سلیمانیه را از اقلیم جدا کنند. دشمنان بارزانی تلاش دارند با این اقدام اقلیم جدیدی زیر نظر حزب اتحاد میهنی کردستان به مرکزیت سلیمانیه ایجاد کنند و ادعا می شود که در پشت پرده حمایت ایران را نیز دارند. این اقدام تمامی نقشه های بارزانی برای اعلام استقلال کردستان و قطع ارتباط با دولت مرکزی در بغداد را نقش بر آب می کند.

برخی رسانه ها از تشدید تنش ها میان بارزانی و طالبانی و احتمال تجزیه منطقه اقلیم به دو کردستان غربی و شرقی به پایتختی اربیل و سلیمانیه خبر داده اند

به نوشته ی این روزنامه عده ای از این اقدام حمایت می کنند در حالی که در مقابل بسیاری با این کار مخالفند. به ویژه که این اقدام می تواند درگیری یاران بارزانی و طالبانی را که در زمان حکومت بعث به ریاست صدام حسین، رئیس جمهوری مخلوع در اوج بود، مجددا احیا کند. بارزانی تاکید کرده است که «تهدید تشکیل اقلیم کردستان توطئه ای است که باید فورا متوقف شود.» وی همچنین خواستار توقف این فتنه جنجال برانگیز در اقلیم شده است.

منتقدین بارزانی او را به کسب قدرت مطلق متهم می نمایند

مسعود بارزانی در سال ۲۰۰۵ برای اولین بار و بر اساس انتخابات توانست ریاست اقلیم را به دست آورد، امری که در سال ۲۰۰۹ نیز به وقوع پیوست. سال ۲۰۱۳ ریاست وی به مدت دو سال تمدید شده است، حال و در آستانه انتخاب رئیس جدید بارزانی در پی تغییر سیستم انتخابات و به دست آوردن شانس مجدد برای خود است و مخالفین زیر بار این امر نمی روند و همین زمینه شکاف بیش از پیش را مهیا نموده است.

امین بکر، نماینده حرکت تغییر در پارلمان کردستان در این باره می گوید: «قانون اساسی اقلیم کردستان تاکید کرده که دوره ریاست بر اقلیم تنها دو دوره متوالی است و بارزانی نمی تواند بعد از آن دوره خود را تجدید یا تمدید کند. مگر در حالتی خاص که ماده ای قانونی خاصی از تصویب مجلس بگذرد که تصویب چنین چیزی در مرحله فعلی بعید است.»

* اختلاف های داخلی در حالی شدت یافته است که پیش مرگه های کرد همچنان در حال نبرد با تروریست های داعش هستند

سایت سلیمانیه نیوز به نقل از مسئول امنیتی در اقلیم کردستان، مسرور بارزانی که پسر بزرگ مسعود بارزانی است، نوشت که عده ای به دنبال ایجاد اقلیم سلیمانیه هستند در حالی که اقلیم در حال مبارزه با داعش است، این مساله خیلی روشن به این معنا است که عده ای طرح جدایی از اقلیم به سود ایران را دنبال می کنند.

بارزانی روابط تنگاتنگی را با اردوغان برقرار نموده است

کارشناسان انتظار دارند که بارزانی در دیدار خود از ایالات متحده بتواند حمایت آمریکا را در ادامه جنگ با داعش به دست آورد و خود را به عنوان برگه ای مهم برای این کشور در جلوگیری از نفوذ بی چون و چرای ایران بر عراق جا بزند.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد